Fane- Og Mdi-Grensesnitt

Top  Previous  Next

Dokumentobjekter ligner dockingpaneler og har samme formål - å være vertskap for andre programvarevinduer i flytende MDI-vinduer eller MDI-vinduer med faner. Du kan klikke på bildeteksten til et dokument og dra dokumentet for å forankre eller oppheve forankringen på samme måte som med dockingpaneler.
Det er imidlertid visse forskjeller mellom dokumenter og dockingpaneler.

Mens dockingpaneler kan forankres til en hvilken som helst skjemakant, kan dokumenter bare forankres i et spesielt område som kalles fanevisning.
Når du drar et dokument, vil dokkinghint fortelle deg hvor dette området er.
docking_guide
Dokkingpaneler kan også forankres i dette området, men dokumenter kan ikke forankres til automatisk skjulte beholdere og skjemakanter.

Dokumenter kan nestes i en flytende dokumentbeholder, slik at du kan organisere alle de flytende dokumentene i én flytende beholder (og unngå et rotete brukergrensesnitt med flere flytende vinduer). Hvis du vil forankre de flytende dokumentene dine igjen, drar du ganske enkelt denne beholderen på samme måte som du drar dokumenter.
Hvis du forankrer en flytende beholder i en fanevisning, forankres alle beholderens dokumenter i denne visningen. Du kan også omorganisere i eller dra enkeltdokumenter ut av denne beholderen.

Grupper med faner

Dokumenter i en fanevisning kan forankres i vertikale eller horisontale dokumentgrupper. Du kangjøre dette ved å bruke hintet om sidedokking når du drar et dokument, eller ved å høyreklikke på dokumentoverskriften og velge Ny fanegruppe i kontekstmenyen.
Dokumentgrupper er delt inn med delere. Du kan dra i deleren for å endre størrelsen på gruppene.

Dokumentgrupper kan haNeste- og  Forrige-knapper, slik at du kan bla gjennom faneoverskriftene når det ikke er nok ledig plass i gruppen til å vise alle overskriftene.

Dokumentgrupper i en visning kan enten ordnes horisontalt (side om side) eller vertikalt (over hverandre), men ikke i begge retninger samtidig. Hvis det bare finnes én gruppe med faner, har ikke visningen noen retningsinnstilling ennå. Når du starter en ny horisontal fanegruppe, for eksempel, blir visningen vertikalt orientert, noe som betyr at alle påfølgende fanegrupper bare kan arrangeres vertikalt. Du kan reversere den gjeldende visningsretningen ved å høyreklikke på en hvilken som helst fanegruppeoverskrift og velge  kontekstmenyelementet Ordne fanegrupper vertikalt (horisontalt).

Navigering

For å navigere gjennom dokumenter (og eventuelle dockingpaneler) kan du bruke dokumentvelgeren, som aktiveres med  hurtigtasten CTRL+Tab. Dette verktøyet viser en liten forhåndsvisning av hvert fokuserte dokument (dock-panel) og en kort beskrivelse av det.

Du kan også bruke knappen øverst til høyre i gruppen for å navigere raskt gjennom dokumentene.
Til slutt kan du høyreklikke på overskriften til en dokumentgruppe og velge Windows... for å vise Windows-dialogen, som viser en liste over alle åpnede dokumenter og stiene til dem.

Musekommandoer og hurtigtaster

Dobbeltklikk på bildeteksten til et forankret dokument - opphev forankringen av dokumentet og gjør det flytende.

Ctrl+Dobbeltklikk på bildeteksten til et flytende dokument - dokker det flytende dokumentet til den forrige dokkingposisjonen.

Ctrl+Tab eller Ctrl+Shift+Tab - viser dokumentvelgeren.