Ribbon-Værktøjslinje

Top  Previous  Next

En softwarebåndværktøjslinje er et grafisk brugergrænsefladeelement (GUI), som du kan finde øverst i vinduet i alle større softwarefunktioner.

Ribbon-værktøjslinjen er kendetegnet ved et vandret bånd, der spænder over toppen af programvinduet. Den er opdelt i faner, som hver repræsenterer en kategori eller et sæt af relaterede funktioner. Fanerne er visuelt adskilte og mærket med beskrivende navne eller ikoner.

Fanerog grupper : Inden for hvert faneblad er ribbon-værktøjslinjen yderligere organiseret i grupper, som grupperer relaterede handlinger eller kommandoer.
Grupper er afgrænset af separatorer eller subtile visuelle tegn. Hver gruppe indeholder en samling af knapper, drop-down-menuer og andre interaktive elementer.

Knapper og ikoner : De primære elementer i ribbon-værktøjslinjen er knapperne, der fungerer som grafiske repræsentationer af specifikke kommandoer eller handlinger. Knapperne er typisk prydet med ikoner, der giver visuelle signaler om deres funktioner. Tekstetiketter kan ledsage ikonerne for yderligere at tydeliggøre deres formål, men i mange tilfælde er ikonerne designet til at være selvforklarende.

Tastaturgenveje og værktøjstips :
Ud over at bruge musen kan du navigere i værktøjsbåndet ved hjælp af tastaturgenveje for at gøre det mere effektivt.
Når du holder musen over en knap på værktøjslinjen, kan du se værktøjstips, korte beskrivelser, der vises over knapperne og giver supplerende oplysninger om hver kommando.

For at vælge en bestemt kommando kan du klikke på den med musen eller kalde den via dens genvej.
Genveje er knyttet til hver side og kommando i båndet. For at se genvejene skal du trykke på ALT eller F10.
Genveje vises ved siden af de tilsvarende faneblade og kommandoer. Genveje kan bestå af et, to eller tre symboler. Hvis en genvej er repræsenteret af ét symbol, kan du kalde kommandoen frem ved at trykke på dette symbol. Hvis en genvej er repræsenteret af to eller tre symboler, skal du trykke på symbolerne efter hinanden for at aktivere kommandoen.

Når du trykker på ALT eller F10, vises genveje til kommandoer i værktøjslinjen Hurtig adgang og til faneblade.
For at få adgang til genveje til kommandoer på en bestemt fane, skal du trykke på den genvej, der er knyttet til denne side.

Genvejstaster

ALT

Skifter tastaturets fokus til det første link i hovedmenuen. Hvis søjler allerede har tastaturfokus, fjernes det.

Pile til venstre og højre

Navigerer til venstre og højre gennem barens links. Hvis det aktuelt valgte link er i en undermenu, vil et tryk på disse taster navigere til nabolinket i den tilhørende bjælke og udvide dens undermenu (hvis den er til stede). I dette tilfælde bliver det første link i den udvidede undermenu fokuseret.

Pil op og pil ned

Naviger op og ned gennem links i en undermenu eller en pop op-menu. Pil ned-tasten udvider undermenuer, når deres egne links er fokuseret.

ESC

Lukker den aktuelt udvidede undermenu eller pop op-menu. Hvis en undermenu lukkes, får den tilhørende knap tastaturfokus.

TAB

Navigerer til højre gennem knapperne i en bjælke. Hvis en bjælke er orienteret lodret, navigeres ned gennem dens knapper.

SKIFT+TAB

Navigerer til venstre gennem knapperne på en bjælke. Hvis en bjælke er orienteret lodret, navigeres der op gennem dens knapper.

ENTER

Fremkalder den fokuserede knapfunktionalitet. Svarer til at klikke på en knap.

F10

Viser alle genvejstaster, der er tildelt båndlinjens sider og knapper. Når duskriver genvejsbogstaverne på tastaturet , aktiveresdet fokuserede links funktionalitet. Svarer til at klikke på en knap.

For at minimere båndet skal du højreklikke på en hvilken som helst kommando og vælge Minimér båndet.
Du kan også minimere og gendanne båndet ved at dobbeltklikke på et hvilket som helst faneblad.

Værktøjslinje til hurtig adgang
Ofte anvendte kommandoer vises typisk i værktøjslinjen Hurtig adgang øverst i båndet.
Du kan styre, hvordan værktøjslinjen vises i  afsnittet Standardvisning isoftwareindstillingerne .
Hvis du vilføje en kommando til værktøjslinjen Hurtig adgang, skal du højreklikke på kommandoen og vælge Tilføj til hurtig adgang.
Hvis du viltilføje en gruppe kommandoer til værktøjslinjen Hurtig adgang, skal du højreklikke på gruppens overskrift og vælge Tilføj til hurtig adgang.
Hvis du vilfjerne en kommando fra værktøjslinjen Hurtig adgang, skal du højreklikke på kommandoen og vælge Fjern fra værktøjslinjen Hurtig adgang.