Fane- Og Mdi-Grænseflade

Top  Previous  Next

Dokumentobjekter ligner dock-paneler og har det samme formål - at være vært for andre softwarevinduer i flydende MDI-vinduer eller MDI-vinduer med faneblade. Du kan klikke på et dokuments overskrift og trække i dokumentet for at dokke eller frakoble det på samme måde som dock-paneler.
Der er dog visse forskelle mellem dokumenter og dock-paneler.

Mens dock-paneler kan dockes til en hvilken som helst formular, kan dokumenter kun dockes i et særligt område kaldet en fanebladsvisning, .
Når du trækker et dokument, vil docking-hints fortælle dig, hvor dette område er.
docking_guide
Dock-paneler kan også dockes i dette område, men dokumenter kan ikke dockes til automatisk skjulte containere og formkanter.

Dokumenter kan indlejres i en flydende dokumentbeholder, så du kan organisere alle dine flydende dokumenter i en enkelt flydende beholder (og undgå en rodet brugergrænseflade med flere flydende vinduer). Hvis du vil dokke dine flydende dokumenter igen, skal du blot trække denne container på samme måde, som du trækker dokumenter.
Hvis du docker en flydende container i en visning med faneblade, docker du alle containerens dokumenter i denne visning. Du kan også omarrangere i eller trække individuelle dokumenter ud af denne container.

Grupper med faneblade

Dokumenter i en fanebladsvisning kan dockes til lodrette eller vandrette dokumentgrupper. For at gøre det skal du bruge side-docking-hintet, når du trækker et dokument, eller højreklikke på dokumenthovedet og vælge  punktet Ny fanebladsgruppe i den fremkaldte kontekstmenu.
Dokumentgrupper er opdelt af opdelere. Du kan trække i splitteren for at ændre størrelsen på grupperne.

Dokumentgrupper kan vise  knapperne Næste og Forrige, som giver dig mulighed for at rulle gennem faneblade, når der ikke er nok ledig plads i gruppen til at vise alle faneblade.

Dokumentgrupper i en visning kan enten arrangeres horisontalt (side om side) eller vertikalt (over hinanden), men ikke i begge retninger på samme tid. Hvis der kun findes én fanebladsgruppe, har visningen endnu ikke en orienteringsindstilling. Når du f.eks. starter en ny vandret fanegruppe, bliver visningen lodret orienteret, hvilket betyder, at alle efterfølgende fanegrupper kun kan arrangeres lodret. Du kan vende den aktuelle visning ved at højreklikke på en fanegruppeoverskrift og vælge  kontekstmenupunktet Arranger fanegrupper vertikalt (horisontalt).

Navigation

For at navigere gennem dokumenter (og dock-paneler, hvis der findes nogen) kan du bruge dokumentvælgeren, der kaldes frem via  genvejstasten CTRL+Tab. Dette værktøj viser en lille forhåndsvisning af hvert fokuseret dokument (dock-panel) og dets korte beskrivelse.

For hurtigt at navigere gennem dokumenterne kan du også bruge knappen i gruppens øverste højre hjørne.
Endelig kan du højreklikke på en dokumentgruppes overskrift og vælge Windows... for at få vist Windows-dialogen, som viser alle aktuelt åbnede dokumenter og deres sti.

Musebevægelser og genvejstaster

Dobbeltklik et forankret dokuments overskrift - fjern forankringen af dokumentet og gør det flydende.

Ctrl+Dobbeltklik et flydende dokuments overskrift - docker det flydende dokument til dets tidligere dockingposition.

Ctrl+Tab eller Ctrl+Shift+Tab - viser dokumentvælgeren.