Nauhan Työkalurivi

Top  Previous  Next

Ohjelmiston nauhatyökalurivi on graafisen käyttöliittymän (GUI) elementti, joka löytyy jokaisen tärkeän ohjelmiston ikkunan yläosasta.

Ribbon-työkaluriville on ominaista vaakasuora kaista, joka ulottuu sovellusikkunan yläreunaan. Se on jaettu välilehtiin, joista kukin edustaa eri luokkaa tai joukkoa toisiinsa liittyviä toimintoja.Välilehdet ovat visuaalisesti erottuvia ja merkitty kuvaavilla nimillä tai kuvakkeilla.

Välilehdet ja ryhmät : Kunkin välilehden sisällä nauhan työkalurivi on edelleen järjestetty ryhmiin, jotka ryhmittelevät toisiinsa liittyviä toimintoja tai komentoja.
Ryhmät erotetaan toisistaan erottimilla tai hienovaraisilla visuaalisilla vihjeillä. Kukin ryhmä sisältää kokoelman painikkeita, pudotusvalikoita ja muita vuorovaikutteisia elementtejä.

Painikkeet ja kuvakkeet : Nauhatyökalurivin tärkeimmät elementit ovat painikkeet, jotka toimivat tiettyjen komentojen tai toimintojen graafisina esityksinä. Painikkeet on yleensä koristeltu kuvakkeilla, jotka antavat visuaalisia vihjeitä niiden toiminnoista. Kuvakkeisiin voi liittyä tekstimerkintöjä, jotka selventävät niiden tarkoitusta, mutta monissa tapauksissa kuvakkeet on suunniteltu itsestään selviksi.

Pikanäppäimet ja työkaluvihjeet :
Hiirellä tapahtuvan vuorovaikutuksen lisäksi voit navigoida nauhan työkalurivillä käyttämällä pikanäppäimiä tehokkuuden lisäämiseksi.
Kun hiirellä huohotat työkalurivin painikkeen päälle, näet työkaluvihjeet, painikkeiden päälle ilmestyvät lyhyet kuvaukset, jotka antavat lisätietoa kustakin komennosta.

Voit valita tietyn komennon napsauttamalla sitä hiirellä tai kutsumalla sen pikanäppäimellä
Pikakuvakkeet on liitetty kuhunkin nauhan sivuun ja komentoon. Saat pikanäppäimet näkyviin painamalla ALT- tai F10-näppäintä.
Pikakuvakkeet näkyvät vastaavien välilehtien ja komentojen vieressä, Pikakuvakkeet voivat koostua yhdestä, kahdesta tai kolmesta symbolista. Jos pikanäppäintä edustaa yksi symboli, voit kutsua komennon painamalla tätä symbolia. Jos pikanäppäin koostuu kahdesta tai kolmesta symbolista, voit kutsua komennon painamalla symboleja peräkkäin.

Kun aluksi painat ALT- tai F10-näppäintä, pikakäyttötyökalurivin komentojen ja välilehtien pikakuvakkeet tulevat näkyviin.
Jos haluat käyttää tietyn välilehden komentojen pikanäppäimiä, sinun on painettava kyseiseen välilehteen liittyvää pikanäppäintä.

Pikanäppäimet

ALT

Vaihtaa näppäimistön painopisteen päävalikon ensimmäiseen linkkiin. Jos palkeilla on jo näppäimistön tarkennus, se poistetaan.

Vasen ja oikea nuoli

Siirtyminen vasemmalle ja oikealle palkin linkkien välillä. Jos tällä hetkellä valittu linkki on alivalikossa, näiden näppäinten painaminen johtaa siirtymiseen viereiseen linkkiin omistavassa palkissa ja sen alivalikon laajentamiseen (jos se on olemassa). Tällöin laajennetun alivalikon ensimmäinen linkki tarkentuu.

Nuolet ylös ja alas

Siirtyminen ylös ja alas alivalikon tai ponnahdusvalikon linkkien välillä. Alanuolinäppäimellä laajennetaan alivalikoita, kun niiden omat linkit on tarkennettu.

ESC

Sulkee parhaillaan laajennetun alivalikon tai ponnahdusvalikon. Jos alivalikko suljetaan, sen omistava painike saa näppäimistön tarkennuksen.

TAB

Siirtyy oikealle palkin painikkeiden läpi. Jos palkki on suunnattu pystysuoraan, navigoi alaspäin sen painikkeiden läpi.

SHIFT+TAB

Navigoi vasemmalle palkin painikkeiden läpi. Jos palkki on suunnattu pystysuoraan, navigoidaan sen painikkeiden kautta ylöspäin.

ENTER

Käynnistää keskitetyn painikkeen toiminnon. Vastaa painikkeen napsauttamista.

F10

Näyttää kaikki nauhapalkin sivuille ja painikkeille määritetyt pikanäppäimet. Näppäilemällä pikanäppäimet näppäimistöltä käynnistetään tarkennetun linkin toiminto. Vastaa painikkeen napsauttamista.

Voit minimoida nauhan napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella mitä tahansa komentoa ja valitsemalla Minimoi nauha.
Voit myös minimoida ja palauttaa nauhan kaksoisnapsauttamalla mitä tahansa välilehden otsikkoa.

Pikatyökalurivi
Usein käytetyt komennot näkyvät yleensä Pikatyökalurivillä, joka on nauhan yläosassa.
Voit säätää työkalurivin näkymistä ohjelmiston asetuksista  kohdassa Oletusnäkymä .
Jos haluat lisätä minkä tahansa komennon pikakäyttötyökaluriville, napsauta komentoa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Lisää pikakäyttöön.
Jos haluat lisätä komentoryhmän Pikakäyttötyökaluriville , napsauta ryhmän otsikkoa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Lisää pikakäyttöön
Jos haluat poistaa minkä tahansa komennon Quick Access Toolbarista, napsauta komentoa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Remove from Quack Access Toolbar.