Werkbalk Lint

Top  Previous  Next

Een lintwerkbalk is een element van de grafische gebruikersinterface (GUI) die je bovenaan het venster van elke grote softwarefunctie vindt.

De lintwerkbalk wordt gekenmerkt door een horizontale band die de bovenkant van het toepassingsvenster overspant. De werkbalk is onderverdeeld in tabbladen, die elk een andere categorie of verzameling gerelateerde functies vertegenwoordigen. Tabbladen zijn visueel verschillend en voorzien van beschrijvende namen of pictogrammen.

Tabbladen en groepen : Binnen elk tabblad is de lintwerkbalk verder georganiseerd in groepen, die verwante acties of opdrachten groeperen.
Groepen worden afgebakend door scheidingstekens of subtiele visuele aanwijzingen. Elke groep bevat een verzameling knoppen, vervolgkeuzemenu's en andere interactieve elementen.

Knoppen en pictogrammen : De primaire elementen van de lintwerkbalk zijn de knoppen, die dienen als grafische voorstelling van specifieke opdrachten of acties. Knoppen zijn meestal versierd met pictogrammen om visuele aanwijzingen te geven over hun functies. Pictogrammen kunnen vergezeld gaan van tekstlabels om hun doel verder te verduidelijken, hoewel pictogrammen in veel gevallen ontworpen zijn om zichzelf uit te leggen.

Sneltoetsen en gereedschapstips :
Naast muisinteractie kunt u voor een efficiënte navigatie door de lintwerkbalk ook sneltoetsen gebruiken.
Als u met de muis over een knop op de werkbalk beweegt, ziet u de tooltips, korte beschrijvingen die boven knoppen verschijnen en aanvullende informatie geven over elke opdracht.

Om een specifieke opdracht te selecteren, kun je erop klikken met de muis of deze aanroepen via de sneltoets.
Aan elke pagina en opdracht in het lint zijn snelkoppelingen gekoppeld. Druk op ALT of F10 om de snelkoppelingen te zien.
Snelkoppelingen verschijnen naast de bijbehorende tabbladen en opdrachten. Snelkoppelingen kunnen bestaan uit één, twee of drie symbolen. Als een sneltoets wordt weergegeven door één symbool, kun je de opdracht aanroepen door op dit symbool te drukken. Als een snelkoppeling wordt weergegeven door twee of drie symbolen, moet je de symbolen na elkaar indrukken om de opdracht te starten.

In eerste instantie, als je op ALT of F10 drukt, worden snelkoppelingen weergegeven voor opdrachten in de werkbalk Snelle toegang en voor tabbladen.
Om sneltoetsen voor opdrachten op een specifiek tabblad te openen, moet u op de sneltoets drukken die bij deze pagina hoort.

Sneltoetsen

ALT

Verandert de toetsenbordfocus naar de eerste link van het hoofdmenu. Als balken al toetsenbordfocus hebben, wordt deze verwijderd.

Pijlen naar links en rechts

Naar links en rechts navigeren door staaflinks. Als de momenteel geselecteerde link zich in een submenu bevindt, navigeer je met deze toetsen naar de aangrenzende link in de eigen balk en wordt het submenu (indien aanwezig) uitgebreid. In dit geval wordt de eerste link in het uitgebreide submenu scherpgesteld.

Pijlen omhoog en omlaag

Omhoog en omlaag navigeren door links in een submenu of een pop-upmenu. Met de pijltjestoets omlaag worden submenu's uitgebreid als hun eigen koppelingen zijn geselecteerd.

ESC

Sluit het huidige submenu of pop-upmenu. Als een submenu wordt gesloten, krijgt de bijbehorende knop toetsenbordfocus

TAB

Navigeert naar rechts door de knoppen van een balk. Als een balk verticaal is georiënteerd, navigeert deze omlaag door de knoppen.

SHIFT+TAB

Hiermee navigeert u naar links door de knoppen op een balk. Als een balk verticaal georiënteerd is, navigeert u omhoog door de knoppen.

ENTER

Roept de functionaliteit van de gefocuste knop op. Komt overeen met klikken op een knop.

F10

Toont alle sneltoetsen die zijn toegewezen aan pagina's en knoppen in de lintbalk. Het typen van sneltoetsletters op het toetsenbord roept defunctionaliteit van de gefocuste link op. Equivalent aan klikken op een knop.

Om het lint te minimaliseren, klikt u met de rechtermuisknop op een opdracht en selecteert u Het lint minimaliseren.
U kunt het lint ook minimaliseren en herstellen door te dubbelklikken op de koptekst van een tabblad.

Werkbalk Snelle toegang
Veelgebruikte opdrachten worden meestal weergegeven op de werkbalk Snelle toegang, boven aan het Lint.
U kunt bepalen hoe de werkbalk wordt weergegeven in de  sectie Standaardweergave van de softwareopties .
Als u een opdracht wilt toevoegen aan de werkbalk Snelle toegang, klikt u met de rechtermuisknop op de opdracht en selecteert u Toevoegen aan Snelle toegang.
Als u een groep opdrachten wilt toevoegen aan de werkbalk Snelle toegang, klikt u met de rechtermuisknop op het bijschrift van de groep en select eert uToevoegen aan snelle toegang.
Als u een opdracht uit de werkbalk Snelle toegang wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de opdracht en selecteert u Verwijderen uit werkbalk Snelle toegang.