Välilehti- Ja Mdi-Käyttöliittymä

Top  Previous  Next

Dokumenttiobjektit muistuttavat telakointipaneeleita, ja niillä on aivan sama tarkoitus: niiden avulla voidaan sijoittaa muita ohjelmistoikkunoita kelluviin tai välilehtipohjaisiin MDI-ikkunoihin. Voit napsauttaa asiakirjan kuvatekstiä ja vetää asiakirjaa telakoidaksesi tai irrottaaksesi sen telakointipaneelien tapaan.
Asiakirjojen ja telakointipaneelien välillä on kuitenkin tiettyjä eroja.

Telakointipaneelit voidaan telakoida mihin tahansa lomakkeen reunaan, kun taas asiakirjat voidaan telakoida vain erityiseen alueeseen, jota kutsutaan välilehtinäkymäksi, .
Kun vedät asiakirjaa, telakointivihjeet kertovat, missä tämä alue sijaitsee.
docking_guide
Telakointipaneelit voidaan myös telakoida tälle alueelle, mutta asiakirjoja ei voi telakoida automaattisesti piilotettaviin säiliöihin ja lomakkeen reunoihin.

asiakirjoja voidaan sijoittaa kelluvaan asiakirjasäiliöön,sen avulla voit järjestää kaikki kelluvat asiakirjat yhteen kelluvaan säiliöön (ja välttää useiden kelluvien ikkunoiden aiheuttaman sekavan käyttöliittymän). Jos haluat telakoida kelluvat asiakirjat uudelleen, vedä tätä säiliötä samalla tavalla kuin vedät asiakirjoja.
Kelluvan säiliön telakointi välilehtinäytölle telakoi kaikki säiliön asiakirjat tähän näkymään. Voit myös järjestellä asiakirjoja uudelleen tai vetää yksittäisiä asiakirjoja pois säiliöstä.

Välilehtiryhmät

Välilehtinäkymässä olevat asiakirjat voidaan telakoida pysty- tai vaakasuoriin asiakirjaryhmiin. Voit tehdä sen käyttämällä sivutelakointivihjettä, kun vedät asiakirjaa, tai napsauttamalla asiakirjan otsikkoa hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla  avautuvasta kontekstivalikosta Uusi välilehtiryhmä -kohdan.
Asiakirjaryhmät jaetaan jaottimilla. Voit muuttaa ryhmien kokoa vetämällä jakajaa.

Asiakirjaryhmissä voi olla  Seuraava- ja  Edellinen-painikkeet, joiden avulla voit selata välilehtien otsikoita, kun ryhmässä ei ole tarpeeksi vapaata tilaa kaikkien otsikoiden näyttämiseen.

Näkymän sisällä olevat asiakirjaryhmät voidaan järjestää joko vaakasuoraan (vierekkäin) tai pystysuoraan (päällekkäin), mutta ei molempiin suuntiin samanaikaisesti. Jos käytössä on vain yksi välilehtiryhmä, Näkymässä ei ole vielä suunta-asetusta. Kun aloitat esimerkiksi uuden vaakasuoran välilehtiryhmän, Näkymä muuttuu pystysuuntaiseksi, mikä tarkoittaa, että kaikki seuraavat välilehtiryhmät voidaan järjestää vain pystysuoraan. Voit muuttaa Näkymän nykyisen suuntauksen käänteiseksi napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella mitä tahansa välilehtiryhmän otsikkoa ja valitsemalla Järjestä välilehtiryhmät pystysuoraan (vaakasuoraan) -yhteysvalikkokohdan.

Navigointi

Voit navigoida asiakirjoissa (ja telakointipaneeleissa, jos sellaisia on) asiakirjanvalitsimen avulla, joka käynnistyy  CTRL+Tab-pikanäppäimellä. Tämä työkalu näyttää pienen esikatselukuvan kustakin kohdistetusta asiakirjasta (telakointipaneelista) ja sen lyhyen kuvauksen.

Voit siirtyä nopeasti asiakirjojen välillä myös ryhmän oikeassa yläkulmassa olevalla painikkeella.
Lopuksi voit napsauttaa asiakirjaryhmän otsikkoa hiiren kakkospainikkeella ja valita Windows... -kohdan, jolloin näyttöön tulee Windows-valintaikkuna, jossa luetellaan kaikki tällä hetkellä avoinna olevat asiakirjat ja niiden polut.

Hiiren toiminnot ja pikanäppäimet

Kaksoisnapsauta telakoidun asiakirjan otsikkoa - poista asiakirjan telakointi ja tee siitä kelluva.

Ctrl+Kaksoisnapsauta kelluvan asiakirjan otsikkoa - telakoi kelluva asiakirja edelliseen telakointiasentoonsa.

Ctrl+Tab tai Ctrl+Shift+Tab - näyttää asiakirjanvalitsimen.